Webinar over COVID-19 ICU-ervaringen door ESICM
Afgelopen dinsdag is er een webinar geweest over de ervaringen in de behandeling van ICU patiënten met COVID-19. Via de link kun je de webinar volgen, maar omdat de verbinding niet optimaal was, hierbij ook de meest belangrijke punten. Alle ervaringen zijn op dit moment met volwassen patiënten geweest.
- In de eerste week presenteren de meeste patiënten zich met koorts en niet-productieve hoest. In 10% van de patiënten waren deze klachten er niet, maar wel gastro-intestinale klachten. Na 5-7 dagen treedt over het algemeen een verslechtering van de respiratoire klachten op.
- 80% van de infecties verloopt mild en 5% is kritiek ziek, waarvoor Intensive Care ondersteuning. In deze patiënten is er sprake van ernstige hypoxemie waarvoor NIV of invasieve beademing (90%), shock (30%) of ander orgaanfalen (AKI in 20%).
- Het is gebleken dat uitstel van invasieve beademing en intubatie door langdurige NIV of HFNO zorgt voor ernstige verslechtering van de patiënten. Het advies is dan ook om de patiënten laagdrempelig te intuberen en niet te lang af te wachten. Uiteindelijk heeft 70% van de kritiek zieke patiënten invasieve beademing nodig, 30% krijgt vasopressie en 20% heeft RRT nodig.
- Veel patiënten hebben PF ratio < 100 (ernstige ARDS). Rescue therapieën als buikligging, verslapping en recruitment manoeuvres zijn bij veel patiënten nodig en effectief in 80% van de gevallen.
- In de 3e week van ziekte ontstaat vaak een refractaire hypercapnie, waar bij obductie mucusplugging wordt gevonden.
- Steroïden worden vaak voor ARDS geadviseerd, echter in dit geval is er mogelijk verlengde virus shedding en wordt het dus niet geadviseerd.
- 50% van de patiënten heeft een stijging van het troponine-I zonder coronairlijden. In sommige gevallen heeft dit geleid tot een cardiovasculaire collaps die niet reageert op vulling of inotropie. Mogelijk is dit virale betrokkenheid van het myocard.
- Man: vrouw ratio was 2:1, waarbij de meest voorkomende comorbiditeit hypertensie en diabetes mellitus waren. Meeste overlijdens zijn bij patiënten> 80 jaar met multiple comorbiditeiten.
- Bescherming van personeel komt veelal neer op goede handhygiëne en een mondmasker. Vooral momenten als intubatie of bronchoscopie hebben hoog risico op besmetting en moeten dus zorgvuldig gepland worden met de juiste bescherming.