Het gehele Kinderformularium in GenPRES

“Een mijlpaal in medicatieveiligheid en procesefficiëntie, waarbij het volledige Kinderformularium tot leven komt met slechts enkele klikken. Niet alleen een doorbraak in snelheid van configuratie, maar ook in duurzaamheid van medicatiebeheer.”

De voltooiing van een volledige configuratie van het Kinderformularium in het GenPRES markeert een belangrijke mijlpaal. Deze ontwikkeling omvat niet alleen de integratie van het formularium zelf, maar ook de verwerking van bijna alle parenteralia en reconstitutie stappen als beslisregels binnen het systeem. Deze doorbraak belooft aanzienlijke verbeteringen op het gebied van medicatieveiligheid en de efficiëntie van werkprocessen.

Dankzij GenPRES is het nu mogelijk om vrijwel elk medicament in het Kinderformularium voor te schrijven door simpelweg de juiste indicatie, medicatie, route en doseervorm te selecteren. Er zijn nog een paar uitzonderingen:

  • Oncologische medicatie, die volgens specifieke protocollen gedoseerd moet worden.
  • Medicatie waarvan de dosering berekend wordt met een specifieke formule, zoals natriumwaterstofcarbonaat suppletie in mmol, dat berekend wordt door een derde van het base excess te vermenigvuldigen met het lichaamsgewicht.

De efficiëntie van de configuratie in het GenPRES is opmerkelijk. Binnen een tijdsbestek van slechts enele maanden is de complete import en configuratie voltooid. Ter vergelijking: het traditionele proces van het configureren van medicatiedoseringen, bijvoorbeeld via templates of “VMO’s”, is buitengewoon tijdrovend en arbeidsintensief. Dit contrast wordt nog duidelijker wanneer men overweegt dat in conventionele systemen aanzienlijk meer templates nodig zijn voor vergelijkbare resultaten – globaal gezien, vijf templates per enkele doseringsregel in het Kinderformularium.

Gegeven dat er momenteel meer dan 4000 doseringsregels in het Kinderformularium zijn gedefinieerd, zou dit betekenen dat er voor volledige dekking voor doseringen voor kinderen maar liefst 20.000 templates moeten worden ontwikkeld. Met een realistisch tempo van het definiëren van ongeveer tien templates per dag, zou een gelijkwaardige configuratie in een regulier voorschrijfsysteem meer dan 5 jaar aan werkdagen in beslag nemen. Dit toont aan hoe revolutionair de aanpak van GenPRES is in vergelijking met de standaard methodes, niet alleen in termen van snelheid en efficiëntie maar ook qua schaalbaarheid en de mogelijkheid om complexe medicatiedoseringen te verwerken met een fractie van de inspanning die normaal gesproken vereist is.

GenPRES onderscheidt zich momenteel door drie kerncomponenten, die elk een specifieke functionaliteit binnen het systeem vervullen:

  1. De Noodlijst: Een cruciaal onderdeel dat directe toegang biedt tot essentiële medicatie-informatie in noodsituaties, waardoor snelle en accurate besluitvorming mogelijk wordt.
  2. De lijst met standaard pompconcentraties: Deze lijst bevordert de uniformiteit en precisie in medicatiedosering door het verstrekken van gestandaardiseerde concentraties voor gebruik in infuuspompen.
  3. De voorschrijffunctionaliteit: Dit onderdeel stroomlijnt het proces van medicatievoorschrift, door het integreren van uitgebreide medicatiedata en ondersteunende beslisregels direct binnen het voorschrijfproces.

Disclaimer: Let op: GenPRES heeft momenteel nog geen certificatie onder de Medical Device Regulation (MDR). Dit betekent dat het systeem nog niet is beoordeeld conform de strenge veiligheids- en prestatie-eisen die door de Europese Unie zijn gesteld voor medische hulpmiddelen. Gebruikers dienen hier rekening mee te houden en het platform dienovereenkomstig te gebruiken, in afwachting van de voltooiing van het certificatieproces.

Noodlijst

De Noodlijst is direct vanuit MetaVision te openen.

De Noodlijst kan vanuit de patiënt context gekozen worden, daarmee worden alle noodzakelijke gegevens zoals leeftijd en gewicht meteen ingevuld.

Via een selectie filter kan snel een specifieke set van berekende interventies worden getoond.

Daarnaast biedt de Noodlijst een bijzonder waardevolle functionaliteit door de mogelijkheid om, in overeenstemming met de medicatiedefinities op picufy.nl, ook de standaarden van andere centra weer te geven.

Standaard pompen

Daarnaast kan ook meteen de lijst van alle standaard concentraties worden getoond die gelden voor de specifieke patiënt.

Ook hier kan weer gebruik gemaakt worden van een filter waardoor snel een overzicht kan worden gekregen van beschikbare medicatie.

Voorschrijven

Binnen de medicatietab van MetaVision is een speciale functionaliteit geïntegreerd: een directe toegangsknop naar GenPRES. Deze knop maakt het mogelijk om GenPRES te openen met automatische overdracht van alle relevante patiëntgegevens. Dit zorgt voor een veilige en efficiënte manier van medicatie voorschrijven.

Het voorschrijven van medicatie in GenPRES kan worden gedaan door een selectie van:

  1. De indicatie of
  2. Het medicament of
  3. De route

De volgorde waarop kan door de gebruiker worden bepaald. Bijvoorbeeld:

De indicatie is “iets met pijn”. Als dan gekozen wordt voor “Ernstige pijn”, dan wordt automatisch alles uitgeselecteerd wat kan worden gegeven voor die specifieke indicatie.

Vervolgens kan ofwel een keuze uit het medicament of de route worden gemaakt.

Tot slot is het dan bij meerdere doseer types mogelijk om daar de keuze uit te bepalen en de dosering, bereiding en toediening wordt volledig uitgerekend volgens geldende reconstitutie en/of verdunningen.

In eerste instantie worden alle doseer-, bereiding- en toediening grenzen berekend. Deze grenzen voldoen altijd per definitie aan de geldende doseer regels van het Kinderformularium (of lokale afspraken) en het handboek parenteralia!

Vanuit deze grenzen kan dan nog gekozen worden voor een specifieke dosering of b.v. pompstand, afhankelijk van het type voorschrift.

Ook hier kan de gebruiker volledig zelf bepalen via welke route de berekeningen plaatsvinden.

Samenvattend

GenPRES integreert naadloos met MetaVision, biedt directe toegang tot de Noodlijst vanuit de patiëntcontext, waardoor essentiële gegevens zoals leeftijd en gewicht automatisch worden ingevuld. Een selectiefilter maakt snelle toegang tot specifieke interventies mogelijk, en de Noodlijst toont ook de standaard medicatieprotocollen van andere centra volgens picufy.nl. Voor standaardpompen worden relevante concentraties per patiënt getoond, met de mogelijkheid om snel door beschikbare medicatie te filteren.

De voorschrijffunctionaliteit in de medicatietab maakt efficiënt voorschrijven mogelijk door directe koppeling met GenPRES, waarbij patiëntgegevens automatisch worden meegenomen. Voorschriften kunnen gebaseerd zijn op indicatie, medicament, of toedieningsroute, met flexibele selectiemogelijkheden. Doseringen worden automatisch berekend volgens de richtlijnen van het Kinderformularium of lokale afspraken, inclusief bereiding en toediening, binnen vastgestelde grenzen. Gebruikers kunnen specifieke doseringen of pompstanden kiezen, met volledige controle over de berekeningsroute.

Loading