Medicatie dosering bewaking: Best of Both Worlds

Dosering bewaking is lastig, en al helemaal in de kindergeneeskunde. Er moet gerekend worden en de doseer regels zijn complex, kijk maar eens naar een simpele paracetamol in het Kinderformularium. Ik heb hier al eerder over geschreven in mijn blog: https://picuwkz.nl/dosing-by-monkeys/.

Met de nieuwe update van het AfsprakenProgramma is het nu echter mogelijk om voor elke geneesmiddel, vorm, route, indicatie en patiënt categorie het juiste doseer advies en doseer grenzen op te halen. Hierbij moet echter gebruik gemaakt worden van handmatig ingevoerde configuratie. Het is momenteel niet mogelijk om direct uit het Kinderformularium via programmatuur de juiste doseer regels te laten vullen. Een alternatief is het gebruik van de G-Standaard van de Z-Index. In de G-Standaard staan ook doseer regels, echter deze zijn beperkt aangezien niet altijd de juiste indicatie en/of patiënt categorie kan worden weergegeven. Selecteren op zwangerschapsduur en postconceptionele leeftijd is b.v. niet mogelijk.

In de G-Standaard worden in een indicatie Algemeen vanuit het kinderformularium de meest extreme doseer grenzen overgenomen. Dat wil zeggen dat als via de G-Standaard een voorschrift geen foutmelding oplevert je nog niet de garantie hebt dat het voorschrift voor een specifieke patiënt categorie of indicatie ook daadwerkelijk klopt. Andersom is het wel zo dat een melding waarschijnlijk wel relevant is, voor zover dit betrekking heeft op de dosering. De check op de juiste frequentie is nog problematisch omdat dit een regel vergt voor elke mogelijk frequentie (en die staan niet altijd in de G-Standaard).

Het AfsprakenProgramma heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van zowel de handmatige configuratie als de G-Standaard. De handmatige configuratie wordt automatisch toegepast en is dus een ‘eerste keuze’. De G-Standaard controle kan als ‘2de keuze’ worden ingeschakeld.

Opzoeken van doseer informatie uit de G-Standaard

Indien een medicament wordt voorgeschreven en er een indicatie is gekozen zal het systeem in eerste instantie kijken of er een handmatig geconfigureerde doseer regel van toepassing is. Indien dat niet zo is dan kan dus via de G-Standaard zoek functie (vergrootglas knop, rechts boven) een doseer regel uit de G-Standaard worden opgezocht. Via de GStandaard knop links onderaan kan ook tekstueel de doseringen worden weergegeven.

Doseringen weergave uit de G-Standaard

Daarbij kan, zoals bovenstaand voorbeeld laat zien, ook de correcte dosering voor medicamenten met meerdere werkzame stoffen worden gecontroleerd.

Best of Both Worlds

Het probleem van de handmatige configuratie (overnemen vanuit het Kinderformularium) is dat het a) veel werk is en b) ook daar fouten kunnen worden gemaakt. Echter, een goede oplossing hiervoor is de ‘best of both worlds’, de G-Standaard te combineren met de handmatige configuratie vanuit het Kinderformularium. Dat betekent dat:

  1. Het handmatige configuratie bestand automatisch wordt gevuld met doseringen uit de G-Standaard.
  2. Het handmatige configuratie bestand kan vervolgens handmatig worden bijgewerkt voor die doseer regels die niet goed kunnen worden weergegeven in de G-Standaard
  3. De vulling vanuit de G-Standaard kan dan opnieuw plaatsvinden waarbij
    1. Of een lege regel wordt gevuld
    2. Of een ingevulde regel wordt gecontroleerd

Het voordeel van bovenstaande procedure, en het beste uit beide werelden, is dat je via de automatische vulling vanuit de G-Standaard je een check hebt dat je niet buiten de uiterste grenzen komt van de mogelijke doseringen, die staan immers in de G-Standaard. Het handmatig overnemen vanuit het Kinderformularium wordt daardoor een stuk veiliger, en voor een aantal middelen ook overbodig indien de G-Standaard en het Kinderformularium overeenkomen.

Uiteindelijk is het zo dat met een sluitende doseer bewaking en decision support je in principe alle voorschrijffouten kunt elimineren, het voorschrijven zelf zal ook vele malen effectiever verlopen aangezien je als voorschrijver niet steeds de juiste doseringen hoeft op te zoeken. Handmatige doseer bewaking is niet alleen foutgevoelig, kan maar op 1 moment van de dag, maar is ook zeer kostbaar. Een volledig automatische doseer bewaking levert daarmee ook een forse kostenbesparing op.