Bactrimel/Rokiprim voorschrijven, “What could possibly go wrong”?

Bactrimel (of Rokiprim) is een medicijn dat bekend staat om zijn twee werkzame stoffen: trimethoprim en sulfamethoxazol (sulfametrol in Rokiprim). Ze worden gebruikt in vaste verhoudingen van 1:5 en worden samen ook wel cotrimoxazol genoemd. Deze medicijnen zijn essentieel zijn voor het behandelen van verschillende bacteriële infecties, maar het voorschrijven en doseren ervan kan een complex en riskant proces zijn, vooral als er niet zorgvuldig mee omgegaan wordt. Hoewel zorgverleners hun uiterste best doen om nauwkeurig en zorgvuldig te werken, is het inherent aan het huidige systeem dat de kans op fouten verhoogd is. De complexiteit in doseringsberekeningen en de inconsistenties in benamingen en standaarden vereisen een robuust, coherent en gebruiksvriendelijk voorschrijfsysteem, om zodoende de last op zorgverleners te verminderen en de patiëntveiligheid te verhogen.

Complexiteit in Dosering

De complexiteit begint met de dosering, die per stof per kg wordt opgegeven. Dit kan het berekenen van de dosering voor een specifieke patiënt al gecompliceerd maken. De inconsistentie in de volgorde van de vermelding van de stoffen in verschillende standaarden en formulieren maakt de zaken alleen maar ingewikkelder. Zo staan de stoffen als trimethoprim/sulfamethoxazol in de G-Standaard en het Farmacotherapeutisch Kompas,

Farmocotherapeutisch Kompas

maar het Kinderformularium heeft de volgorde omgedraaid: sulfamethoxazol/trimethoprim.

Kinderformularium

En in de medicijnkast van onze afdeling staan beide varianten tegelijkertijd vermeld in het geval van Rokiprim!

Rokiprim in de medicijnkast

Verschillende Doseringen

De medicamenten kunnen bovendien op verschillende manieren gedoseerd worden, afhankelijk van de indicatie. Bij bacteriële infecties, infecties zonder klinische verdenking van meningitis, infecties bij cystic fibrosis, en de behandeling en profylaxe van Pneumocystis Jiroveci Pneumonie (PCP) variëren de aanbevolen doseringen aanzienlijk.

Als je het Kinderformularium voor een doseeradvies geopend hebt dan valt het merendeel van de doseeradviezen buiten het beeld:

Daardoor kunnen essentiële indicaties/doseringen gemist worden.

Risico op Fouten

Door de ongelijkheid en verscheidenheid in doseringsaanbevelingen en benamingen is er een verhoogd risico op fouten, zowel bij het opzoeken van de juiste dosering als bij het berekenen ervan. Dit risico op fouten wordt versterkt door de mogelijkheid om de volgorde van de stoffen te verwisselen en de doseringen onjuist te interpreteren.

De Noodzaak van een Goed Voorschrijfsysteem

Een efficiënt en effectief voorschrijfsysteem is essentieel om fouten te verminderen en te voorkomen. Een systeem dat:

  1. De dosering kan bepalen aan de hand van de indicatie en deze duidelijk bij het voorschrift kan vermelden.
  2. De juiste dosering kan uitrekenen per werkzame stof, ongeacht de volgorde waarin de stoffen worden vermeld.
  3. De berekende dosering om kan zetten naar een exact toe te dienen hoeveelheid van het medicament.

Er is echter een systeem wat dit kan. Aan de hand van de keuze van:

  • Indicatie
  • Medicatie
  • Route

kan GenPRES de gebruiker meteen naar een volledig voorschrift leiden, Veilig EN Snel!

Voorschrift Rokiprim trimethoprim/sulfametrol in GenPRES

Daarbij is het volledig duidelijk wat de indicatie is en kunnen er verder geen fouten worden gemaakt met het opzoeken, interpreteren van de werkzame stof volgorde, en uitrekenen. Bovendien wordt dan ook nog eens een eenduidig te interpreteren bereidings- en toedieningvoorschift gegeven.

Daarnaast wordt je meteen naar de juiste keuze geleid, dus bij een patiënt < 5 jaar zie je voor de behandeling van een PJP enkel de optie met sulfametrol, bij een patiënt > 5 jaar krijg je de keuze met ook sulfamethoxazol.

Keuze van zowel sulfamethoxazol als sulfametrol met trimethoprim

GenPRES is nog in ontwikkeling maar heeft dus de potentie om bovengenoemde problemen het hoofd te bieden.

Conclusie

Het is van essentieel belang voor de medicatie veiligheid om een efficiënt voorschrijfsysteem te integreren in de dagelijkse praktijk. Dit kan helpen om fouten in het voorschrijven en doseren van Bactrimel en vergelijkbare medicijnen te voorkomen, en om de best mogelijke zorg aan patiënten te bieden. Het GenPRES systeem biedt een oplossing die voldoet aan de noodzakelijke vereisten om tot een veilig doseer, bereidings, en toedieningsvoorschrift te komen, en het is essentieel dat dit systeem wordt doorontwikkeld en dat dit een integraal onderdeel wordt van de medische praktijk.

Loading